Kerstmis

Het is weer zover: Kerstmis is in de lucht. Het is een tijd van vreugde, licht,  donkere, korte dagen, feestelijkheden, lekker eten en vooral…. met onze familie de kerst doorbrengen. Dit geldt niet voor iedereen want er zijn ook mensen die zich in deze periode alleen voelen. Deze groep kan dan ook niet wachten tot deze feestdagen zo snel mogelijk voorbij zijn.

12342702_987645244604991_7513010275965634811_n

Waarom vieren wij eigenlijk kerst? Kerstmis is een feest dat al erg lang door mensen wordt gevierd, zelfs al vóór de komst van het christendom. De kerstmis die wij tegenwoordig kennen, is een mengeling van verschillende culturen en religies, allemaal gepropt tot 1 feest: Kerstmis……. Al in de Oude tijd, in de tijd van de Germanen, Bataven en Kelten vierde men op 21 december (Midwinter) de winterzonnewende. Op deze dag werd gevierd dat het Licht weer terug keerde en het boze werd verjaagd. Hierbij werden vele vuren aangestoken om de boze geesten te verjagen.

Iedereen is welbekend met de kerstboom. Al in de Oude tijd gebrui7ff8f3810731cd35a4e1d28d92b2060akte men bomen bij deze viering.  De boom was een vruchtbaarheidssymbool in deze tijd. Men denkt vaak dat de kerstboom een denneboom is maar in feite is deze een spar. Het versieren van deze mooie spar is niet alleen van deze tijd. Dit werd al in de 13de eeuw gedaan.

Toen het christendom door Europa werd verspreid, werd door keizer Constantijn en zijn bisschoppen besloten Kerstmis te vieren op 25 december. Hier hadden ze goede redenen voor namelijk, het Oude volk tevreden houden maar ook de Romeinen. De Romeinen vierden op hun the-birth-of-jesuseigen manier de winterzonnewende. De viering werd Saturnalia genoemd en bij de Romeinen duurde deze een aantal dagen. Iedereen was op deze dagen vrij. Saturnalia stond in het teken van het Licht en was ook gewijd aan de Romeinse god van het licht, Saturnus. Bij Keizer Constantijn en de bisschoppen draaide alles om het christendom, daarom werd besloten dat op 25 december de geboorte van Jezus Christus gevierd moest worden. Hij was voor vele christenen het Licht in hun bestaan.

De kerstman is afkomstig uit het verre Siberië. Volgens de Siberische traditie is de kerstman een sjamaan en vaak ook een SJAMANE. Deze sjamane droeg wit / rode kleding en zoals sjamanen betaamt, deed ze aan trancereizen. Zie voor meer info Doe, A Deer, A Female. De kerstman wordt vergezeld door het rendier. Samen reizen ze de gehele wereld af om cadeaus rond te brengen. Erg lang raakten de kerstman en het rendier op de achtergrond tot Coca Cola in de jaren 30 nieuw leven blies in hun bestaan en ze werden erg populair.

1970364_10152601151483105_2872014849943180581_n

Maar wat betekent Kerstmis voor de meeste mensen hedendaags? Kerstmis is een tijd waarin families bij elkaar komen om deze dagen gezamenlijk te vieren. Het is een tijd van gezelligheid, versierde huizen en kerstbomen en overal lichtjes maar ook cadeaus en kerstkaarten. Deze periode van het jaar wordt door velen gekoesterd.

Deze tijd is een periode van rust en teruggaan in de stilte. Om even bij te komen van het afgelopen jaar en om ook weer nieuwe energie op te doen voor het nieuwe jaar dat gaat komen. De periode rond Kerstmis en Oud en Nieuw is een bijzondere periode want er wordt niet alleen gevierd dat het nieuwe jaar aanbreekt en dat er nieuwe energieën opstaan, er is ook iets anders gaande. In deze periode is de sluier tussen deze wereld en de de Andere Wereld (God, The Creator, De Oerbron) erg dun. Wensen en intenties die wij hebben worden snel opgemerkt door de Andere Wereld. Maar ook onze gedachtes, emoties, ons handelen worden door de Andere Wereld erg snel opgemerkt en dit zullen wij mensen merken in het nieuwe jaar. Deze periode is dé beste tijd om elkaar de beste wensen te geven, want deze dringen zo snel en gemakkelijk door de dunne sluier. Daarom is het belangrijk heel positief te blijven en ons focussen op onze wensen. Wees aardig voor jezelf maar ook voor andere mensen en dieren. Wees ook dankbaar voor alles wat wij in ons leven hebben.

1157597_10153342808963105_481714795135505384_n

Voor de mensen die zich in deze periode alleen voelen wil ik zeggen dat wij nooit alleen zijn, dat jij nooit alleen bent. Dit gevoel hebben veel mensen… alleen te zijn op deze wereld. Toch is het niet zo. Ook al mogen wij hier in dit leven geen familie en / of vrienden meer hebben (of wat de reden hiervan mag zijn), er zijn ook anderen die veel om ons geven. Deze personen zijn altijd bij ons en beschermen ons. Ik heb het over God, Allah, Boeddha, The Creator, onze voorouders, onze (bescherm)engelen, onze kracht- en totemdieren en gidsen. Het klopt, veel mensen kunnen ze niet zien en hun aanwezigheid niet voelen. Toch zijn ze er iedere minuut van ons leven. Dus voel je je alleen, doe je ogen even dicht en maak je hoofd leeg en je zult ze zien en voelen. Dit geeft ons troost en een zekerheid toch niet alleen te zijn.

Dus geniet van deze periode, koester de dingen en de personen (mens en dier) om je heen en geef liefde, steun en hulp aan degenen die dit nodig hebben. Dit zal jouw cadeau zijn voor deze personen. Wees ook goed voor jezelf en doe je wensen, want zeker zo rond deze tijd is de sluier tussen deze wereld en de Andere Wereld zeer dun.

ERG FIJNE KERSTDAGEN MET OVERVLOED, LIEFDE EN LICHT.

20140104_162959

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s