Ode aan de bij

20160423_092102Sinds kort heb ik een nieuwe hobby, planten kweken. Dit is dankzij een zekere supermarkt die op het geweldige idee is gekomen dat consumenten hun eigen moestuin kunnen beginnen. Het is een erg leuke hobby en ik leer hier ook veel van, namelijk over planten en hun verzorging. Iedere morgen zodra ik uit bed stap, kijk ik altijd naar de plantjes om te zien hoe het met ze gaat en hoe hard ze groeien. Ik ben erg onder de indruk van mijzelf, want veel plantjes doen het goed!

Deze bewuste morgen bewonderde ik weer de plantjes toen ik tegen het raam aan een bij geplakt zag. Mijn eerste idee was dat de bij gevangen genomen was door een spin en dus daar dood hing. Ik pakte de bij beet en tot mijn verbazing merkte ik dat de bij nog leefde! Deze was wel erg verzwakt. Als een gek rende ik met de bij in mijn hand naar de keuken, pakte uit een keukenkastje de pot honing eruit en doopte 20160423_091942mijn vinger erin. Vervolgens zette ik de bij op mijn honingvinger waarna deze gretig van de honing begon te drinken. De bij was uitgehongerd! Ik liet de bij lekker eten en bestudeerde deze nauwgezet. Ook maakte ik foto’s van de bij. Wat mij erg fascineerde was zijn tong. Deze tong is erg lang en mooi kastanje bruin (mijn beleving). De tong is naar mijn idee ook gespleten bij de punt. Wat verder erg bijzonder was, was de breedte van de tong. Want deze is dus niet zo opvallend als een mensentong, maar juist heel fragiel en zo dun als een mensenhaar! Ik was en ben daar erg onder de indruk van. Bijen zijn zulke mooie en bijzondere wezens. Ook wanneer wij kijken naar de ogen. Hun ogen zijn zo liefelijk en mooi!

10418199_10154231926850174_8918806662649026575_nDaarom is het juist zo jammer dat wij mensen zo gruwelijk omgaan met bijen. Wij spuiten insecticiden op de planten zonder ons bewust te zijn van de grote schade die wij hiermee aanbrengen. Wij kopen planten die met dit gif zijn bespoten waar de bijen en vlinders van drinken en dood gaan. Wij spuiten gif in onze tuinen omdat deze manier lekker gemakkelijk is om al het onkruid in één keer te verdelgen. Waarom doen wij dit? Heel simpel gezegd, uit gemakzucht. Door al deze domme, arrogante onwetendheid beseffen mensen niet dat al deze activiteiten zoveel schade brengen aan deze mooie, doch kwetsbare diertjes. Het gaat niet alleen om de bijen maar ook om vlinders, wespen, hommels en andere insecten die afhankelijk zijn van bloemen.

Vroeger, toen ik nog klein was, zag ik zo rond maart / april tot het begin van de herfst zoveel bijen, vlinders en wespen. Op iedere bloem was een bij of vlinder te zien en de terrassen 10670131_10154597589250174_7346326515741595942_nwerden belaagd door wespen. Ik kan mij ook nog herinneren dat er overal flessen met zoet water aan bomen hingen die de wespen moesten lokken. De wespen wisten niet beter dan dat ze af gingen op voedsel, niet wetende dat ze een langzame dood te wachten stond. Niet alleen wespen waren hier het slachtoffer van, ook bijen en hobbels vonden hier de dood. Ik vond deze beelden altijd vreselijk om te zien en heel graag had ik de flessen allemaal omlaag gehaald en de levende diertjes redden. Maar ja, ik was te klein en had geen ladder bij de hand.

Nu, als volwassene, zie ik de grote leegte die door de jaren heen is ontstaan. Iedere keer zijn steeds minder vlinders en bijen te zien en op de terrassen zijn haast geen wespen te bekennen. Zo nu 10645335_10154597589385174_8416451478026264433_nis er een verdwaalde wesp te zien die voor zijn of haar leven moet vechten.

Afgelopen zomer zat ik met mijn vriend op een terras toen wij werden bezocht door een wesp. Deze kwam natuurlijk af op de lekkere zoete geuren. Wij deden natuurlijk niets maar zorgden wel voor dat de wesp niet onze monden invloog. Mijn glas was halfvol en de wesp vloog het glas in. Hij vloog echter te dicht bij de drank en belandde erin. Hij probeerde op te stijgen maar dat ging niet. Hij was aan het verdrinken! Heel snel pakte ik een vork en wist de wesp te redden. Heel opgelucht en blij vloog die weg. Even later kwam deze terug en vloog een paar rondjes om onze tafel en vervolgde zijn weg. Zijn terugkomst zag ik als een bedankje van zijn kant. Wel waarschuwde ik hem dat die goed moest oppassen.

10580683_10154597589750174_1532175666362809676_oHet heden is een sombere plek voor deze kleine wezentjes. Steeds vaker lees ik dat er weer zoveel bijen kolonies dood zijn gegaan en dat er weer vlindersoorten zijn uitgestorven. Deze sterfte neemt met grote vaart toe en wij mensen beseffen niet dat ons handelen hier een grote bijdrage aan levert. Wij lezen en zien dit nieuws en vinden het vervelend (of juist niet) maar dat diepe besef wat er gaande is, ontbreekt. Wij beseffen niet dat door de bijensterfte bomen en bloemen niet kunnen worden bestoven en dat hierdoor geen vruchten kunnen groeien. Deze vruchten eten wij en dient ook als voedsel voor de dieren die mensen eten. Wij hebben niet het diepe besef dat, wanneer er geen bijen, vlinders en andere insecten zijn, dat er ook geen leven is voor de mens. Wij mensen zijn afhankelijk van deze kleine wezentjes. Geen bijen, betekent ook geen leven voor de mens.

20160423_092047Wat is niet mooier dan een bijdrage leveren aan het behoud van bijen. Hoe is dit te realiseren? Dit kan mogelijk worden gemaakt door op een bewuste manier onze bloemen en planten te kopen. Dus op zoek gaan naar tuincentra die geen insecticiden gebruiken of zelf bloemen zaaien van biologische afkomst. Ook kunnen wij als consument bewust kiezen om bloemen te kopen waar bijen en vlinders op af komen om hiervan te kunnen drinken. Daarnaast kunnen wij letten waar onze honing vandaan komt.

Zien wij een bij op de stoep of op een fietspad rusten, pak deze op (kan met een sleutel, takje of blad) en help de bij door het zoete water of wat fris te geven. Zet deze dan op een plant waar voldoende bloemen zitten.

Kortom, laten wij als mensen de moeite nemen de bijen, vlinders en hommels beter te leren kennen. Laten wij de moeite nemen ze te helpen in hun voortbestaan en dankbaar zijn dat zij ons zoveel brengen. Wij mensen zijn degenen die erg afhankelijk zijn van deze mooie wezentjes. Deze diertjes geven zoveel, laten wij ook wat terugdoen.

13015431_1036935883054275_8869911197136666725_n

One thought on “Ode aan de bij

  1. Pingback: Ode aan de bij | Greenspirit

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s